Tag med på Dansk-Cubansk Forenings efterårsrejse 2019: “Cuba på vej … men hvorhen?”
Et rejsetilbud til alle dem, som er nysgerrige på, hvad der sker i Cuba lige nu og hvor det kan føre Cuba hen.
Deltagerne i oktoberrejsen stikker hovederne i hvepsereden med de mange samfundsforandringer, som cubanerne gennemlever i disse år
Vi ser på de største ændringer: Økonomi. Miljø og klima. Hvordan udvikle socialisme?
Rejseprogrammets endelige datoer og besøgssteder er ikke færdig-klappet nu. Så oplysningerne om rejsens indhold er foreløbige. Men flg. datoer ligger fast: Rejseperiode: Afrejse fredag 4. oktober. Hjemkomst: tirsdag 22. oktober 2019. Seneste tilmeldingsfrist: 26. juli 2019.
Habana – 3-4 dage
Programmet starter med 3-4 dage i Habana. Vi bor i ‘casa particulares’ (udlejningsværelser i private hjem) eller på hotel.
MILJØ OG KLIMA – Cubas lavtliggende områder er klima-udsatte, når orkaner og flodbølger hærger øen. Vi besøger vindmøller og cubansk-dansk energiprojekt og hører, hvordan Cuba udvikler sig bæredygtigt?
På Habana arbejdspladser og miljøprojekter hører vi om arbejdsforhold og økonomi og debatterer med medarbejdere i:
– Kooperativ restaurant … fra stat til medarbejder-eje.
– Byøkologisk have – mad til naboer og ministerier ved Revolutionspladsen.
– Dansk-cubansk dieselenergiprojekt.
– Cojimar miljøprojektet … bliver floden og stranden renset?
– Det Tekniske Universitet, UTEC: Hvad sker der med klimavenlig omstilling i Cuba her 10 år efter Fidels Ungdomsbrigade-projekt med at skifte gamle el-pærer ud med nye sparepærer?
Vi håber at møde sexologen Mariella Castro: Hvad mener Rauls datter er de største udfordringer for cubanerne nu? Får kvinder mere magt?
ØKONOMI – Hvilken økonomisk dynamik giver det cubanske familier, at de nu kan købe og sælge huse og biler? – Skønt mega-svært, når de koster 10-20 gange mere end en lærerindes, murers eller cigarrullers årsløn.
Las Terrazas – 1 dag
I naturbevarelses-projektet Las Terrazas møder vi landsbyboere uddannet i øko-turisme. Og får på museet indtryk af kaffeplantagen med slavearbejdere i 1700-1800 tallet.
Vinales – 2 dage
I behagelig minibus kører vi til skønne Vinales og hører om sukkerindustri og slaveøkonomi.
Vi oplever, hvad tobaksmarker og vinindustri betyder for økonomi og bæredygtig omstilling. Hvorfor er Cuba nr. 1 på FN-ranglisten i naturbevaring?
Trinidad – 3-4 dage
Øget ulighed: Hvad betyder det, at private taxaejere, el-scooter sælgere og restaurant-medarbejdere kan tjene 3-4 gange mere i et småfirma end som statsansat?
Men stadig gratis uddannelse, sundhedspleje og billige fødevarer købt med ‘libretta’-rationeringsbog, som sikrer cubanerne livsmuligheder bedre end for mange i Nord- og Latinamerika.
Forkvinden for de lokale ungkommunister UJC fortæller, hvordan de søger at inddrage unge i beslutninger og magt i lokalsamfundet … lykkes det?
Vi møder den nu 83-årige deltager i alfabetiseringskampagnen i 1961, som stadig snakker med en af de kvinder, hun lærte af læse og skrive!
I solvarmen drikker cubanere meget vand, øl og cola. Dåser, plastkrus, poser og flasker smider de ofte på gader og badestrande. Genbrug er ikke blevet en vane, sat i indsamlingssystem med pant. Hvad gør Trinidad Kommune og og de lokale folkemagts-CDR for at begrænse miljøsvineri ved at indsamle og genbruge affald? – Og lære virksomheder og familier det …?
Vi besøger Zulbaran-familiens hus og snakker med naboerne om deres fællesskab (og konflikter?) – med altid åbne døre og sladrebænke foran husene til at spille domino og drikke øl eller rom sammen.
Fridag på palmestranden Playa Ancon … og salsamusik og dans om aftenen.
Cienfuegos – 2 dage
HVORDAN OPBYGGES SOCIALISME?
Hvordan styrkes folkemagt, arbejdermagt og ungdomsindflydelse i industri- og fagforeningsbyen Cienfuegos? – Hvad gør I for at undgå byrokrati og elite? – Hvad ændrer den ny forfatning?
Atomkraftværket – omstilling til vindkraft og solceller … ?
Habana – 2-3 dage
Vi runder af i Habana:
Dobbeltvalutaerne – bliver den lovede proces frem mod enhedsvaluta og mindre ulighed til noget?
Vi drømmer om at møde Leonardo Padura – hvad mener Cubas verdensberømte forfatter er de største udfordringer for cubanerne nu?
Tilmelding og pris
Tilmeld dig jo før, jo bedre … og få flere oplysninger på: rejsegruppendcf@gmail.com
Anslået pris for 16-17 dages rejse er ca. 18.000 kr. – afhængig af dollarkurs og deltagerantal!
Prisen inkluderer: – Flyrejsen. Overnatninger. Transport og (morgen)måltider ud fra endeligt program. Dansk-spansk talende guide. Alle programlagte aktiviteter og entréer inkluderet.
Deltagelse i rejsen kræver medlemskab af Dansk-Cubansk Forening.
Joan Hegelund og Ole Bach, rejselederne