La Victoria – på roman-besøg i Venezuela
Gennem romanens hovedperson Camilo møder vi et Venezuela, som er præget af patriarkalske traditioner, sanselighed, hykleri, økonomisk ulighed og et lille strejf af Hugo Chávez.
Boganmeldelse af Sven-Erik Simonsen
En del danskere begyndte at forholde sig til det sydamerikanske land Venezuela, da Hugo Chávez vandt præsidentposten i 1999 og indledte Den Bolivarianske Revolution i landet.
For de fleste af os er Venezuela nok mest et politisk fænomen, hvor vi kender til olierigdom og menneskelig fattigdom, der blev reduceret dramatisk under 15 år med Hugo Chávez, og som nu er vokset igen – primært på grund af USA’s fjendtlighed og sanktioner med det mål at omstyrte Den Bolivarianske Revolution og genvinde kontrollen med Venezuelas olie.
Men hvad er det for et land? Hvad er det for mennesker, der lever i Venezuela? Hvordan er deres liv i stort og småt?
Det kan man få et glimt af ved at læse bogen La Victoria, som danske Ayaz Shah netop har skrevet og udsendt på forlaget Wadskjær. Det er en roman, ikke en fagbog. Så man skal nyde plottet! Og dertil høste den interessante sidegevinst med et sjældent indblik i kulturen og menneskelivet i Venezuela:
”Da Camilo kommer hjem og opdager, at både hans kone og døtre er forsvundet, bliver det startskuddet til de tre mest dramatiske døgn i hans liv. Jagten på familien sætter ind, og både en indre og en ydre rejse igennem La Victoria er begyndt. Camilo bliver nødt til at genoverveje alt det, som han tager for givet. For hvem kan han egentlig regne med?”
Forfatteren har levet en årrække i Venezuela og har skrevet en roman, der kommer omkring mange sider af dette venezuelanske samfund på de blot de tre døgn i 2013, hvor vi følger taxachaufføren Camilo i hans søgen efter kone og børn.
Hvordan denne søgen slutter skal naturligvis ikke afsløres her.
For denne anmelder var det mest interessante og fængslende ved læsning af La Victoria at ’være på besøg’ i en middelstor provinsby i Venezuela.
Titlen La Victoria refererer ikke sejren for Den Bolivarianske Revolution. Det er blot navnet på den by, hvor handlingen udspiller sig. Bynavnet hænger dog sammen med en sejr i den antikoloniale kamp mod spanierne i 1800-tallet.
Camilo bor i den fattige bydel Villa Mercedes, mens hans svigerforældre bor i den rige bydel Morichal med mur omkring og portvagt. Han er som de fleste venezuelanere katolik, men han bliver i sin fortvivlede søgen efter kone og børn indfanget af en evangelisk missionær, som lover et mirakel. Chávez har godt nok advaret mod evangelisterne som ’imperiets udsendinge’, men hvad gør man ikke, når konen er forsvundet og måske udsat for skumle over- eller underjordiske kræfter? Camilo er ikke politisk og han er lidt forvirret omkring de cubanske læger, der har åbnet en klinik i Villa Mercedes. Camilo er en latinamerikansk mand med latinamerikansk syn på kvinder. Camilo er troværdig, og han lever ikke kun i Venezuela.
I en tid, hvor bøger tenderer til at blive tykkere og tykkere, er det dejligt lige at snuppe en overkommelig bog på 157 sider – inklusive 4 sider med forklaringer på de 30-40 ord og sætninger på spansk, som er med til at give bogen stemning..
Titel: La Victoria
Forfatter: Ayaz Shah
Udkommet på forlaget Wadskjær
157 sider – 200 kr.
Kan købes i fysiske og online boghandler.